Fideuà is een Spaans gerecht dat een beetje lijkt op paella, en dat ook in een paellapan bereid wordt. Fideuà wordt bereid met vis een zeevruchten, en in plaats van rijst wordt er pasta gebruikt. Fideuà heeft zijn oorsprong in Gandía, een badplaats in de provincie van Valencia. En zal ik jullie een geheim verklappen? Stiekem vind ik fideuà nog lekkerder dan paella! En wat een geluk dat Paco een fideuà maakt om duimen en vingers bij af te likken! Wij delen zijn recept heel graag met jullie.
Ingrediënten voor 2 personen:
Een fijne pasta soort, 100 gram per persoon (wij brengen deze pasta mee uit Spanje, maar je kan ook vermicelli of cappellini in stukjes gebruiken)
750 ml visbouillon
200 gram zeeduivel, in stukjes
200 gram calamares, in stukjes
10 gamba's of scampis
10 mosselen
4 langoustines
2 eetlepels salmorreta (basis saus voor paella), bevat 2 teentjes look, 2 ñora pepers, 4 tomaten, saffraan
Olijfolie
Zout
Begin met de voorbereiding: snij de vis in hapklare stukken en de calamares in ringen of stukjes, pel de gamba's en maak de mosselen schoon. Snij de look in stukjes en rasp de tomaten. Snij de ñora pepers open en verwijder de zaadjes. Maak zelf een visbouillon of verwarm de bouillon die je gekocht hebt (wij gebruiken de visbuillon van het Spaanse merk Aneto). Rooster een plukje saffraandraadjes, dit kan je doen door de draadjes op een stukje aluminiumfolie te leggen en hier even een aansteker onder te houden.
Nu gaan we eerst de salmorreta maken, deze saus zal smaak geven aan de fideuà (en is dezelfde basis die ook voor zeevruchten paella wordt gebruikt). Stoof de look in olijfolie op een laag vuurtje. Als de look zijn smaak heeft afgegeven aan de olijfolie haal je deze uit de pan en doe je deze in een mixbeker. Doe nu de ñora pepers in de pan en laat kort aanstoven (1 minuut aan elke kant, deze mag zeker niet aanbranden!). Haal de ñora pepers uit de pan en doe mee in de mixbeker. Nu is het de beurt aan de geraspte tomaat: laat deze rustig stoven in de pan met de olijfolie gedurende ongeveer 15 minuten. Doe de tomato frito daarna in de mixbeker bij de look en de ñora, en mix deze ingrediënten samen met de geroosterde saffraan. Zet de salmorreta opzij.
Tip: je kan een grotere portie salmorreta maken en deze invriezen, zo heb je deze basis saus al klaar voor je volgende fideuà of paella met zeevruchten.
Het meeste werk heb je nu achter de rug, vanaf nu gaat het snel! Haal je paella pan boven (wij gebruikten voor dit recept een pan van 50cm doorsnede, zodat je een heel dunne laag pasta hebt en een lekkere socarrat). Verwarm een flinke scheut olijfolie in de paellapan, en voeg gelijk een snuif zout toe. Bak als eerste de langoustines kort aan, en haal deze vervolgens uit de pan. Daarna is het de beurt aan de gambas, calamares, en de vis (wij gebruikten zeeduivel). Bak deze tezamen kort aan, en voeg daarna 2 eetlepels van de salmorreta toe, en de pasta. Roer alle ingrediënten goed door elkaar. Nu is het de beurt aan de mosselen, en onmiddellijk daarna de visbouillon die je hebt opgewarmd. De bouillon moet kokend heet zijn als je hem toevoegt aan de paellapan. Schik de langoustines opnieuw in de pan, en tel vanaf nu 8 minuten op een hoog vuur, zonder nog in de pan te roeren. (Je kan na het toevoegen van de bouillon even proeven en indien gewenst nog wat extra zout toevoegen).
Na 8 minuten is de pasta gaar en is het water van de bouillon verdampt.
Serveer de fideuà op mooi Spaans servies, extra lekker met een lepeltje aioli erbij, en genieten maar!
Tip: wij hebben dit recept stap-voor-stap ook gedeeld als reel op onze Instagram pagina. Ga dus zeker eens kijken als je graag de video instructies bij dit recept wil zien.
Comments