top of page

Recept: Espinacas con garbanzos

Toen we laatst in Sevilla waren, kregen we een heerlijke tapa van "espinacas con garbanzos"(spinazie met kikkererwten) voorgeschoteld, en wat was dat lekker! Dit is een gerecht dat typisch is voor Sevilla, en vaak gegeten wordt tijdens de vastenperiode omdat het natuurlijk een gerecht zonder vlees is. We zijn nu midden in de Semana Santa, het ideale moment dus om dit recept eens uit te proberen (en kan natuurlijk ook perfect als lekkere side dish bij een stukje vlees of vis).


Ingrediënten:

Spinazie met kikkererwten recept
  • 450g verse spinazie

  • 250g gekookte kikkererwten

  • 1 theelepel pimentón de la vera dulce

  • 1 theelepel komijn

  • 10 peperbolletjes

  • 20cl wijnazijn

  • 2 sneden wit brood

  • 3 tenen look

  • Olijfolie

  • ZoutHet recept:


Breng een grote kookpot met water aan de kook en kook daarin de spinazie gedurende 5 minuten, met een snuifje zout. Laat de spinazie vervolgens goed uitlekken, doe het kookvocht van de spinazie nog niet weg want deze gebruiken we later nog.


Verwarm in een andere pot een ruime scheut olijfolie en doe de tenen knoflook (gepeld maar in z'n geheel) in de pot. Laat zachtjes stoven tot de look lichtbruin kleurt. Haal de look uit de pot en zet opzij. Vervolgens doe je de snee brood in de pot met olijfolie en laat roosteren tot het lichtbruin kleurt. Haal het brood uit de pot en zet opzij.


In een kleurrijke vijzel van Spaans aardewerk meng je vervolgens een flinke snuif zout met de komijn en de peperbolletjes. Maal de kruiden fijn. Daarna voeg je 1 snee brood van het geroosterde brood in stukjes toe aan de vijzel, stamp fijn en voeg ook de geroosterde tenen look toe terwijl je alles fijn blijft malen. Voeg ook een theelepel pimentón de la vera dulce toe, samen met een eetlepel wijnazijn. Meng alle ingrediënten goed, en voeg vervolgens pollepel van het kookvocht van de spinazie toe aan de vijzel. Meng alles tot een smeuïge massa.


In de kookpot met olijfolie (waar je eerder de look en het brood in roosterde) doe je nu de gekookte & goed uitgelekte spinazie en je laat deze op een middelhoog vuur bakken gedurende +/- 2 minuten terwijl je goed roert. Indien nodig kan je altijd wat extra olijfolie toevoegen zodat de spinazie zeker niet aanbakt. Vervolgens voeg je de gekookte kikkererwten toe en het mengsel dat je maakte in de vijzel. Meng alles goed en voeg nog een pollepel van het kookvocht van de spinazie toe. Laat +/- 20 à 30 minuten stoven op een laag vuur met een deksel op de pot.


Nu is jouw stoofpot van spinazie en kikkererwten klaar om te serveren. Doe dit in mooie Spaanse kommetjes en werk de presentatie af met een stuk van het geroosterde brood.


Smakelijk!469 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page