top of page

GEKLEURD AARDEWERK, HANDGEMAAKT IN SPANJE

De Spaanse traditie van gekleurd aardewerk

Het verfijnde, gekleurde aardewerk in Spanje is een eeuwenoude traditie die terug gaat in de tijd tot de periode van Al Andalus (711 - 1492), toen de Moorse veroveraars een groot deel van Spanje beheersten. Dit was een erg bloeiende periode voor wetenschap, filosofie en kunst, en de “cerámica andaluza” of gekleurde aardewerk uit Andalusië was één van deze kunstvormen. Er werden nieuwe technieken ontwikkeld en vooral de vormen, decoraties en de kleuren van het aardewerk werden naar een heel nieuw niveau getild. Vooral bloemen en geometrische vormen waren geliefde decoraties voor het gekleurde aardewerk, en zijn dit nu nog steeds!

 

Ondanks dat de technieken ondertussen wel moderner zijn geworden, blijft de productie van het gekleurde aardewerk in Andalusië een echte ambacht, waarbij nog steeds heel veel manueel wordt gemaakt.

 

Voor de oprichting van Muchos Colores reisden wij naar Andalusië (waar ook de roots liggen van Paco, lees daar meer over op de pagina Over Ons) en kozen wij zorgvuldig de ateliers uit voor onze samenwerking. Al het gekleurde aardewerk van Muchos Colores worden nog steeds op ambachtelijke wijze gemaakt en met de hand beschilderd, in kleine familiebedrijven in Andalusië.

Met Muchos Colores kiezen wij (en jij) heel bewust voor een ambachtelijk gemaakt product, gemaakt in Europa. Geen massaproductie, geen oneerlijke handel, geen onnodige en vervuilende transporten naar de andere kant van de wereld. Wél een mooi, eerlijk, handgemaakt, authentiek en Europees product!

Wit dorp(1).png

HANDMADE IN SPANJE

Van klei naar gekleurd aardewerk, stap voor stap

Ben je benieuwd naar hoe die mooie bloempotten en kleurrijke kommetjes in onze collectie gemaakt worden? Ontdek hier hoe dit mooie gekleurde aardewerk gemaakt wordt, stap voor stap:

Handgemaakt aardewerk

1. DE VORM MAKEN UIT KLEI

Uit klei wordt de vorm van elk product gemaakt. Voor sommige items gebeurt dit met behulp van een mal, voor andere items wordt dit nog steeds met de hand gedaan. Vervolgens moeten deze vormen drogen in de zon, voordat ze naar de oven gaan.

Aardewerk in oven

2. EERSTE KEER BAKKEN IN DE OVEN

Wanneer de kleivormen droog zijn, gaan ze de oven in om de 1ste keer gebakken te worden. Dit gebeurt aan een temperatuur tussen 1010ºC en 1040ºC. Hierna moet het aardewerk 12 uur drogen voordat het beschilderd kan worden.

Handbeschilderd gekleurd aardewerk

3. MET DE HAND BESCHILDEREN

Het beschilderen van het aardewerk gebeurt volledig met de hand, met kleurpigmenten speciaal voor gekleurd aardewerk. Deze kleurpigmenten zijn niet-toxisch en loodvrij. Elk stuk is uniek!

Gekleurd aardewerk

4. GLAZUREN EN VOOR EEN TWEEDE KEER DE OVEN IN

Vervolgens wordt het beschilderde aardewerk ondergedompeld in een bad met glazuur om daarna opnieuw de oven in te gaan. Deze keer moeten ze gedurende 8 tot 10 uur gebakken worden aan een temperatuur tussen 980ºC en 1015ºC.

Gekleurd aardewerk

5. NU IS HET GEKLEURDE AARDEWERK KLAAR!

Het kleurde aardewerk is nu klaar om verkocht te worden. Ga naar onze Shop en ontdek onze collectie artisanaal gemaakt, gekleurd aardewerk.

Handmade in Spanje: Diensten
bottom of page