top of page

Recept: Spaanse linzen met chorizo

Wij vonden dat het nog eens tijd was om een Spaans recept met jullie te delen, en dan wel eentje dat helemaal past bij het koude winterweer van deze dagen: lentejas, ofwel linzen, op z'n Spaans. Dat is een heerlijk verwarmende maaltijdsoep van linzen en andere groenten, met de pittige smaak van Spaanse chorizo. Hier gaan we!


Ingrediënten voor 4 personen:

Spaanse linzen met chorizo
  • 400 gram gedroogd linzen of 2 blikken (van 240 gram)

  • 1 ajuin

  • 2 tenen look

  • 2 wortels

  • Een halve groene paprika

  • 4 aardappelen

  • 1 chorizo (niet pikant)

  • 200 gram spek

  • Pimentón de la vera dulce

  • Komijn

  • Peper en zout

  • Olijfolie

  • Een stuk gedroogde appelsienschil

  • 1,5 liter groentebouillon




Het recept:


Als je gedroogde linzen gebruikt, moet je deze vooraf een nacht laten weken in water. Bij linzen uit blik ben je meteen ready to go! Schil ook vooraf een stukje schil (+/- 8cm) van een sinaasappel en laat deze drogen (bv. boven een radiator). Deze smaakmaker maakt echt het verschil!


Snipper de ajuin fijn, snijdt de wortel en de groene paprika in kleine blokjes, schil de aardappelen en snijdt deze ook in stukken (deze mogen iets groter zijn). Snijdt de chorizo in plakjes en het spek in stukjes.


Verwarm een scheut olijfolie in een kookpot en fruit hierin de ajuin samen met de gesnipperde look. Voeg vervolgens de groene paprika toe en laat even mee stoven. Daarna volgt de wortel, de chorizo en het spek. Laat alles even stoven voordat je de kruiden toevoegt: een theelepel pimentón de la vera dulce en een snuif komijn.


Het is belangrijk dat de pimentón de la vera niet gaat aanbranden, dus nu is het tijd om vocht toe te voegen aan de stoofpot. Als je met gedroogde linzen werkt die je hebt laten weken in water, is nu het moment om deze toe te voegen. Als je met linzen uit blik werkt, wacht je hier nog even mee. In beide gevallen voeg je nu ook de groentebouillon toe, de gedroogde sinaasappelschil, een snuifje peper en evt. nog zout naar smaak. Laat alles 20 minuten koken en voeg vervolgens de aardappelen toe. Nu moet de stoofpot nog eens 20 minuten koken tot de aardappelen gaar zijn. Als je met linzen uit blik werkt, voeg je deze 10 minuten na de aardappelen toe, zodat de linzen nog 10 minuten mee koken.


Serveer de Spaanse linzensoep in kleurrijke Spaanse soepkommetjes, met een beetje stokbrood erbij, en smullen maar!



191 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page