top of page

Recept: Spaanse cocido voor koude winterdagen

Bijgewerkt op: 6 nov. 2021

Bij de Spaanse keuken denken de meeste mensen onmiddellijk aan paella of tapas, maar wist je dat hét nationale Spaanse gerecht bij uitstek cocido is? Cocido is een traditionele stoofpot met kikkererwten, vlees en groeten, en is een gerecht dat echt in héél Spanje gegeten wordt.


Elke regio heeft zijn eigen recept, en elke familie geeft er zijn eigen toets aan. In België is het voor ons soms moeilijk om de juiste ingrediënten te vinden, maar op koude winterdagen zoals vandaag hebben we soms toch echt wel zin in een lekkere cocido, en die maken we dan op onze manier met de ingrediënten die hier beschikbaar zijn.


We delen heel graag ons recept met jullie!


Ingrediënten voor 2 personen:

300 gram kikkererwten, 2 dikke winterwortels, 2 aardappelen (vastkokend), 1 stengel selder, 1 kippendij, een stuk soepvlees, een stuk Spaanse jamón als je dit hebt, een stuk buikspek, 1 morcilla (Spaanse bloedworst), 1 Spaanse chorizo (deze laatste 2 kan je vinden in Spaanse voedingswinkels hier in België)


Het recept:

Laat de kikkererwten vooraf 1 nacht weken in water.


Schil de aardappelen en de wortels en snij in grove stukken.


Doe de kippendij, het soepvlees, de Spaanse jamón en het buikspek samen met de kikkererwten in de snelkookpan. Vul de pot tot aan het maximum met water en laat 30-40 minuten koken onder druk (de tijd is afhankelijk van het soort kikkererwten dat je gebruikt).


Na 30-40 minuten koken haal je de druk van de snelkookpan en voeg je de groenten toe (aardappelen, wortels, selder) samen met de morcilla en chorizo. Laat alles nog 20 minuten koken maar zonder druk deze keer.


Serveer in je favoriete soepkommen, wij eten deze lekker warme cocido samen met guindillas (Spaanse groene pepers), stokbrood, en een lekker glaasje rode wijn.


Extra tip: een cocido eet je best niet te laat 's avonds, want dan kan het wel eens zwaar op je maag liggen!


Smakelijk!


Spaanse cocido

594 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page