Recept: Albondigas en salsa

Spaanse gehaktballetjes met saus, of albondigas en salsa, is ook weer zo'n gerecht dat je op bijna elke Spaanse menukaart kan terugvinden, en waar elke Spaanse familie ook zijn eigen recept voor heeft. Hét recept voor albondigas en salsa bestaat dus niet, er zijn enorm veel varianten, en die zijn allemaal lekker!


Albondigas worden vaak in een kleine portie als tapa geserveerd, maar wij maakten hier vandaag ons hoofdgerecht van, dus we voegden ook aardappelen toe aan de stoofpot voor wat meer consistentie. Je kan deze perfect weglaten. Wij gebruikten vandaag lamsgehakt voor de albondigas, omdat wij dit lekker vinden, maar je kan natuurlijk ook varkens- of kalfsgehakt gebruiken. Dit recept is gebaseerd op het recept zoals Paco dit in Spanje van zijn oma leerde.


Ingrediënten voor 2 personen:

  • 500 gram gehakt (lams, kalfs, varkens of gemengd, naar eigen keuze)

  • 350 gram Tomate Frito (kopen uit brik of zelf maken)

  • 1 groene paprika en 1 grote wortel

  • 1 ajuin en 1 teentje look

  • 1 half kopje erwtjes

  • 4 aardappels (optioneel)

  • 1 glas witte wijn

  • Paneermeel en een beetje bloem

  • Olijfolie

  • Kruiden: komijn, tijm, pimentón de la vera, peterselie, peper, zout


Het recept:


Snij de groenten: snipper de ajuin fijn, snijd de paprika en de wortel in stukjes. Schil de aardappelen en snijd in blokjes.


Meng het gehakt met een beetje paneermeel en de kruiden. Rol de gehaktballetjes in de gewenste grootte en haal ze door de bloem en zet even opzij.


Zet je een grote stoofpot op het vuur met een scheutje olijfolie. Fruit hierin de ajuin, en voeg vervolgens de paprika en de look (geperst) toe. Laat dit samen even stoven. Vervolgens voeg je ook de wortel en de aardappelen toe. Zet het vuur wat hoger en doe 1 glas witte wijn bij de groenten. Laat de alcohol verdampen, en voeg vervolgens de tomate frito toe aan de groenten. Zet het vuur weer lager en laat pruttelen met het deksel op de pot.


Verwarm een pan met olie en bak de gehaktballetjes goudbruin. Doe de gehaktballetjes mee in de stoofpot. Als je aardappelen gebruikt, voeg je nu ook 1 glas water toe en laat verder pruttelen totdat de aardappelen gaar zijn.


Serveer in mooie kommetjes met een beetje peterselie en een stukje brood. ¡Buen provecho!



320 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven