top of page

Recept: Spaanse tortilla de patatas

Een echte klassieker in de Spaanse keuken die hier zeker niet mocht ontbreken: Spaanse tortilla de patatas! Ook voor dit gerecht bestaan er verschillende recepten, zo zijn er mensen die vinden dat een authentieke Spaanse tortilla best zonder ajuin gemaakt wordt, en anderen die zweren bij tortilla met ajuin.


Het recept dat wij hier met jullie delen is met ajuin, dit is het recept zoals Paco het in Andalusië van zijn mama en grootmoeder leerde, en zij leerden dit op hun beurt van hun grootmoeders.


Dus hier komt ‘ie, het recept van Spaanse tortilla de patatas de la abuela!


Spaans recept tortilla

Ingrediënten voor 2-4 personen

(afhankelijk of je dit als tapa of als hoofdgerecht wil eten):

  • 1kg aardappelen (loskokend)

  • 1 grote ajuin (of 2 kleinere)

  • 10 eieren

  • zout

  • zonnebloemolie en/of olijfolie


Het recept:


Zet een ruime, diepe pan klaar op het vuur gevuld met olie. Je kan hiervoor olijfolie of zonnebloemolie gebruiken. Paco’s grootmoeder gebruikte olijfolie, wij gebruiken nu zonnebloemolie omdat dit iets lichter is.


Versnipper de ajuin en bak deze in de olie, op een laag vuur. Doe dit langzaam en met geduld. De ajuin mag niet verbranden en ook niet krokant worden. De ui is klaar wanneer deze transparant is met een licht gekleurd randje. Haal dan de ajuin uit de pan en laat even uitlekken op keukenpapier.


Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van ongeveer 1cm groot. Voeg een snuifje zout toe. Bak de aardappelen in dezelfde pan met olie die je net gebruikte voor de ajuin, op een middelmatig vuur gedurende 15 minuten. Haal de aardappelblokjes uit de pan met olie en zet opzij om ze even te laten afkoelen.


Klop de eieren los in een mengschaal. Voeg de afgekoelde ajuin en aardappelen toe (als deze nog te warm zijn zullen de eieren gaan stollen, dus daarom moeten de aardappelen even afkoelen na het bakken), samen met nog een snuifje zout.


Verwarm een andere pan (bij voorkeur met antiaanbaklaag) met een scheutje olijfolie (hier gebruiken we wel olijfolie en dus geen zonnebloemolie meer). Doe het mengsel van ei, ajuin en aardappel in de pan en laat stollen op een laag vuurtje.


Na ongeveer 4 minuten moet je de tortilla omdraaien. De tortilla omdraaien kan je het beste doen met behulp van een groot bord dat je over de pan legt, vervolgens draai je de pan om en schuif je de tortilla van het bord weer in de pan. Laat nog eens 4 minuten bakken aan de andere kant, en dan is je tortilla de patatas klaar!


Zelf vinden wij het lekker als de tortilla vanbinnen nog smeuïg is en dus niet volledig gestold. Als je de tortilla iets droger wil, kan je deze iets langer laten bakken aan elke kant, wel opletten dat ze niet aanbrandt.


Presenteer de tortilla op een leuk gekleurd bord voor de echte Spaanse sfeer, en serveer als tapa, met een fris slaatje of met brood. Het is lekker om de tortilla nog lauwwarm te eten, maar koud de volgende dag is even smakelijk!


¡Buen provecho!


Tortilla de patatas recept
Spaanse tortilla recept

3.257 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page