top of page

Recept: Croquetas de jamón

Bijgewerkt op: 16 jan. 2022

Voor ons is dit één van de eerste dingen die wij doen als we op Spaanse bodem landen: een tapasbar binnen wandelen en een ración croquetas de jamón bestellen. Hamkroketjes zijn één van de vele tapas die je absoluut moet proberen als je in Spanje bent. Gegarandeerd dat je ze gaat missen wanneer je weer thuis bent! Maar daar is een oplossing voor: maak ze gewoon zelf.


Wij delen graag ons recept voor lekker smeuïge Spaanse hamkroketjes met jullie!


Ingrediënten:

  • 200 gram Spaanse ham (jamón serrano)

  • 100 gram bloem

  • 1 ajuin

  • 1 teentje look

  • 1200 ml melk

  • 100 gram boter OF olijfolie

  • een beetje verse peterselie

  • Voor het paneren: extra bloem, 2 eieren, paneermeel


Het recept:


Snij de Spaanse ham in kleine stukjes, snipper de ajuin en de look fijn. Verwarm 100 gram olijfolie of boter (dit kan je zelf kiezen, wij gebruikten olijfolie) in een kookpot en fruit de ajuin en look. Vervolgens voeg je de stukjes ham toe en je laat deze +/- 5 minuten mee stoven. Voeg 100 gram bloem toe en roer alles goed door elkaar zodat je een roux krijgt. Nu voeg je al roerend beetje bij beetje de melk toe. Blijf gedurende 20 minuten goed in de pot roeren op een middelhoog vuur, zodat je een dikke, smeuïge bechamel krijgt. Na 20 minuten voeg je de gesnipperde peterselie toe en roer je deze nog even door de massa.


Nu moet de massa afkoelen voordat je er kroketjes mee kan maken. Kies een schotel en vet deze in, zodat er geen korstje kan ontstaan op je massa. Doe het mengsel in deze schotel en dek de bovenkant af met vershoudfolie. Zet opzij en laat voldoende afkoelen.


Als de massa voldoende afgekoeld is, kan je de kroketjes maken. Zet 3 kommetjes klaar: één met bloem, één met losgeklopt ei, en één met paneermeel. Verhit olie (wij gebruikten zonnebloemolie) in een frituurpan. Maak kleine kroketjes van de massa, die je vervolgens door de bloem, het ei en het paneermeel rolt (in deze volgorde). Bak de kroketjes in de olie tot ze goudbruin zijn. Frituur niet teveel kroketjes tegelijk, zodat je ze goed in de gaten kan houden en ze op tijd uit de olie kan halen (ze mogen niet barsten en ook niet verbranden).


Je hoeft niet alle massa in één keer op te gebruiken, je kan deze gemakkelijk invriezen en bewaren voor een volgende keer.


Serveer de croquetas de jamón op je leukste tapasbordjes, met een beetje aioli en een fris slaatje.


Smakelijk!


617 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page