top of page

Recept: Potaje de Semana Santa

Spanje is uiteraard een katholiek land, waar veel belang wordt gehecht aan tradities. Eén van die tradities is de Vastentijd die 40 dagen voor Pasen wordt gehouden. Tijdens deze periode wordt er traditioneel geen vlees gegeten, en tijdens deze periode staat er dan ook vaak vis, en vooral bacalao (kabeljauw) op het menu. Een typisch gerecht voor deze periode is potaje de Semana Santa, met kabeljauw, kikkererwten en spinazie. Een gezond en voedzaam gerecht, en bovendien ideaal voor deze Dagen zonder Vlees!


In Spanje wordt er voor dit gerecht gedroogde en gezouten kabeljauw gebruikt, die je eerst 24 tot 48 uur moet laten ontzouten in water. In België is het niet zo eenvoudig om gedroogde kabeljauw te vinden, dus wij gebruikten in ons recept voor deze potaje verse kabeljauw.


Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500 gram kabeljauw

  • 500 gram gekookte kikkererwten

  • 200 gram spinazie

  • 2 hardgekookte eieren

  • 1 ajuin

  • 2 tenen look

  • 2 sneetjes wit brood

  • 1 theelepel pimentón de la vera dulce

  • olijfolie

  • zout


Het recept:


Als je gezouten kabeljauw gebruikt, moet je deze eerst laten ontzouten in water dat je regelmatig ververst. Reken 24 uur voor dunnere stukken en 48 uur voor dikke filets. Als je gedroogde kikkererwten gebruikt, laat deze dan ook een nacht weken in water en kook ze vervolgens. Kook ook 2 eieren (hardgekookt).


Zet een ruime stoofpot op het vuur met een scheut olijfolie. Doe de sneetjes wit brood in de pot en bak ze in de olijfolie tot ze licht krokant zijn. Haal ze vervolgens uit de pot. Snipper de ajuin fijn en laat deze stoven in de stoofpot met olijfolie.


Snijd het brood in kleinere stukken. Haal de gele dooier uit de hardgekookte eieren. Het eiwit kan je alvast in stukjes snijden en even opzij zetten voor later. Doe de 2 tenen look in een vijzel. Wij gebruiken onze eigen vijzels van gekleurd aardewerk, die niet alleen mooi zijn, maar ook super functioneel! Stamp de look fijn, en voeg vervolgens het brood toe, en daarna ook de eidooiers. Voeg een scheutje water toe in de vijzel, zodat je een smeuïge massa krijgt.


Voeg het mengel vervolgens toe aan de stoofpot met de ajuin. Roer alles even door elkaar, en voeg de spinazie toe aan de stoofpot tezamen met 1 glas water. Laat 10 minuten stoven op een laag vuur. Na 10 minuten voeg je een snuif zout toe en een theelepel pimentón de la vera dulce. Vervolgens voeg je de kikkererwten, de kabeljauw (in stukken) en het eiwit toe. Vul de stoofpot met water zodat alle ingrediënten net onder water staan, en breng aan de kook. Doe het deksel op de pot en laat 20 minuten koken op een middelhoog vuur. Proef na 15 minuten even, en voeg indien gewenst extra zout toe.


Serveer in je mooiste soepkommetjes met stokbrood. ¡Feliz Semana Santa!374 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page