top of page

Recept: Torrijas de Semana Santa

Het is Semana Santa, de heilige week voor Pasen die in Spanje heel uitgebreid wordt gevierd. Daarbij horen ook typische gerechten die traditioneel vaak in deze periode worden gegeten, en één daarvan zijn torrijas. Torrijas kan je vergelijken met gewonnen brood (of wentelteefjes) bij ons, maar dan met een Spaanse toets. Wij delen heel graag het recept!


Ingrediënten (voor 2 personen):


Torrijas de Semana Santa
  • Wit brood, bij voorkeur een beetje sponzig en mag ook een paar dagen oud zijn

  • Een halve liter melk

  • Schil van een halve citroen + een halve sinaasappel

  • 1 kaneelstokje

  • 3 eieren

  • Suiker

  • Kaneelpoeder

  • Zonnebloemolie


Het recept:


In Spanje wordt de melk eerst gearomatiseerd: doe de melk in een kookpot en voeg de citroen- en appelsienschil eraan toe. Let er bij het schillen van de citrusvruchten op dat je probeert het witte deel aan de binnenkant van de schil zoveel mogelijk te vermijden, want dit kan een bittere smaak geven. Doe ook het kaneelstokje in de melk + 1 koffielepel suiker.


Warm de melk langzaam op zonder te laten koken. Daarna laat je ze ook weer afkoelen.

Nu kan je de aromaten uit de melk halen en de afgekoelde melk in een lage schotel gieten.

Klop de eieren los in een diep bord. Verwarm redelijk wat zonnebloemolie in een hoge pan (de torrijas worden hierin gefrituurd). Meng in een kommetje wat suiker met kaneelpoeder.


Voor het brood gebruik je best wit brood dat een beetje sponzig is, en dit mag ook gerust een paar dagen oud zijn. Wij gebruikten wit toastbrood, maar stokbrood kan ook perfect. Doe de stukken wit brood in de schotel met gearomatiseerde melk, dompel ze goed onder zodat ze doordrongen zijn van de melk. Laat even uitlekken en haal ze vervolgens door de losgeklopte eieren, en bak ze onmiddellijk in de pan met olie. Na enkele minuutjes aan elk kant krijgen de torrijas een goudbruine kleur. Leg ze op een bord met keukenpapier om eventueel teveel aan olie te absorberen, en bestrooi terwijl ze nog warm zijn met de kaneelsuiker, en laat afkoelen.


In Spanje worden de torrijas koud geserveerd. Soms worden ze ook met honing geserveerd, maar wij geven de voorkeur aan kaneelsuiker. Gebruik je mooi gekleurd Spaans servies voor de presentatie, en smullen maar!


¡Feliz Semana Santa a todos!
538 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page