top of page

Recept: Arroz caldoso de marisco

Met Valentijn in het vizier delen wij graag een Spaans recept waarmee je kan uitpakken op een romatisch etentje of een feestelijk diner onder vrienden en familie, want vandaag staat er arroz caldoso de marisco op het menu! Arroz is rijst, en caldoso betekent "met bouillon", dit is een recept dat lijkt op paella, maar doordat je meer bouillon toevoegt wordt het een rijke vissoep met rijst. Heerlijk, en niet zo heel moeilijk om zelf te maken! Wij delen Paco's recept graag met jullie.


Ingrediënten voor 4 personen


Recept Spaanse arroz caldoso
  • 400g zeeduivel (rape in het Spaans)

  • 2-3 calamares

  • Mosselen (3 per persoon)

  • Schelpjes (bv. venusschelpen of kokkels)

  • Gambas (2 per persoon)

  • Langoustines (cigalas in het Spaans - 2 per persoon)

  • 2,5 liter vis- of schaaldierenbouillon

  • 160 gram paellarijst (arroz bomba, ronde rijst)

  • Salmorreta: 1 kleine ajuin, 2 teentjes look, 1 ñora peper, een halve rode paprika, 2 tomaten, verse peterselie, saffraan, scheutje witte wijn

  • Olijfolie


Het recept


Begin met de voorbereiding: snij de vis in hapklare stukken en de calamares in ringen, maak de mosselen en schelpjes schoon. Snij de ui in halve ringen en de look in stukjes. Snij de paprika in reepjes. Pel de tomaten en verwijder de zaadlijsten, rasp het vruchtvlees van de tomaten. Als je een ñora peper gebruikt, snij je deze open en verwijder de zaadjes. Maak zelf een visbouillon of verwarm de bouillon die je gekocht hebt. Rooster een plukje saffraandraadjes, dit kan je doen door de draadjes op een stukje aluminiumfolie te leggen en hier even een aansteker onder te houden.


Maak nu eerst de salmorreta, dit is de basissaus voor paella die smaak zal geven aan de soep. Het recept van salmorreta deelden we al eerder toen we paella de marisco maakten, voor deze arroz caldoso volgen we hetzelfde recept, alleen voegen we nu ook nog extra paprika, tomaat en peterselie toe. Voor arroz caldoso gebruik je best een diepe pan of kookpot, het aanstoven van alle ingrediënten voor de salmorreta doe je meteen in deze pan:


De salmorreta

Salmorreta is een saus die smaak zal geven aan de arroz caldoso. Verwarm een scheut olijfolie in de pan en voeg de ajuin en de look toe, laat stoven op een laag vuurtje, zodat alle smaken vrij komen. Voeg ook de ñora peper toe (1 minuut aan elke kant, deze mag zeker niet aanbranden!). Haal de ajuin, look en ñora uit de pan, nu is het de beurt aan de paprika, laat deze rustig stoven in de pan en zet opzij. Als laatste stoof je ook de geraspte tomaat aan. Doe alle aangestoofde ingrediënten samen in een een maatbeker en mix deze samen met de geroosterde saffraan, een beetje verse peterselie en een klein scheutje witte wijn. Zet de salmorreta opzij.


Nu gaan we verder met de zeevruchten: verwarm in dezelfde pan opnieuw een scheut olijfolie en bak de gambas en langoustines even kort aan zodat ze kleur krijgen. Haal ze uit pan, nu is het de beurt aan de calamares. Laat deze een paar minuten garen, en voeg vervolgens de salmorreta saus toe. Meng met de calamares en voeg vervolgens de hete bouillon toe, de rijst (+/- 40 gram per persoon) en de rest van de vis en zeevruchten (zeeduivel, mosselen, schelpjes, gambas en langoustines). Laat 13 minuten koken, dit is de tijd die nodig is om de rijst te garen. Roer voorzichtig zodat de rijst niet aan de bodem van de pan gaat plakken. Na 10 minuten kan je even proeven en indien gewenst extra zout toevoegen, of een beetje extra water of bouillon als de soep te dik zou zijn. Na 13 minuten koken is de arroz caldoso klaar, laat 2 minuten rusten en dan kan je serveren in mooie Spaanse soepkommen met een beetje brood.


Smakelijk!
342 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page