top of page

Recept: pestiños de Semana Santa

Semana Santa, de Heilige Week voor Pasen, wordt in Spanje nog altijd heel erg uitgebreid gevierd. En bij feesten horen natuurlijk zoete lekkernijen! Er zijn veel Spaanse zoetigheden die typisch zijn voor de Semana Santa, zoals torrijas, waarvan we het recept al eerder deelden. Een ander traditioneel gebakje uit Andalusië dat hoort bij deze feestdagen zijn pestiños: lekkere kleine gebakjes met aroma's van anijs, kaneel en een vleugje citroen, gefrituurd in olijfolie. En het goede nieuws is: ze zijn heel eenvoudig om te maken! Hier ontdek je ons recept.


Ingrediënten:


Spaanse pestiños recept

  • 300 gram vloeiende bloem

  • 100 ml olijfolie (virgen extra)

  • 100 ml witte wijn

  • half koffielepeltje zout

  • 1 kaneelstokje

  • schil van 1 citroen (enkel het gele deel!)

  • 1 koffielepeltje anijszaadjes

  • extra olijfolie om in te frituren

  • voor de afwerking: witte suiker en kaneelpoeder

Het recept:


Eerst gaan we de olijfolie infuseren met de aroma's: doe de 100 ml olijfolie in een steelpannetje, samen met het kaneelstokje, de citroenschil en een lepeltje anijszaadjes. Warm zachtjes op, en zet het vuur uit zodra de olijfolie lichtjes begint te koken. Dek het pannetje af en laat rusten en afkoelen zodat de aroma's in de olijfolie kunnen trekken. Eenmaal afgekoeld haal je de citroenschil en het kaneelstokje uit de olie (de anijszaadjes blijven er wel in).


In een mengschaal meng je de afgekoelde olijfolie met 100 ml witte wijn, en voeg geleidelijk aan 300 gram bloem toe (zeef de bloem om klonters te vermijden), en een snuif zout. Meng de ingrediënten tot een deeg dat je uit de mengschaal kan halen, en kneedt nog even verder met de hand tot je een glad, egaal deeg hebt. Maak een bol van het deeg, doe even opnieuw in de mengschaal en laat een half uurtje afkoelen in de ijskast.


Als het deeg voldoende afgekoeld is, rol je deze vervolgens uit met een deegrol (bestrooi je werkblad met wat bloem om te vermijden dat het deeg blijft plakken). Het deeg moet ongeveer de dikte van een muntstuk hebben. Vervolgens snijd je het uitgerolde deeg in vierkantjes, waarvan je 2 hoekjes naar het midden plooit rond je vinger heen.


Ondertussen bereidt je alles voor om de pestiños te gaan frituren: warm olijfolie op in een frituurpan, en zet een kommetje klaar waarin je kristalsuiker en kaneelpoeder hebt gemengd.


Frituur de pestiños in de olijfolie tot ze goudbruin zijn van kleur. Laat ze even uitlekken en haal ze vervolgens door de kaneelsuiker. Je kan deze lekkernij warm eten, maar ook afgekoeld zijn ze super lekker!


Presenteren aan je gasten past natuurlijk het best op ons mooie Spaans servies, ¡y a disfrutar de la Semana Santa!


75 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page