top of page

Keramiek workshop in hartje Sevilla

Al het aardewerk dat wij aanbieden in onze webshop wordt artisanaal gemaakt door artiesten in Spanje. Wij gaan regelmatig op bezoek in de ateliers, en hebben het proces al meermaals gezien, beschreven en bewonderd (hier lees je nog meer over het productieproces van ons artisanaal aardewerk), en het blijft altijd even fascinerend om te zien. Het ziet er vooral ook altijd zo moeiteloos uit, maar dat is het niet.


Wij wilden dit zelf ook graag een keer ervaren, dus trokken wij onze schorten aan en gingen we op keramiek cursus bij de geweldig lieve mensen van Espacio BarroAzul in Sevilla. BarroAzul ligt in het hartje van de wijk Triana, in de Calle Alfarería, het kloppend hart van het aardewerk in Sevilla (en op een boogscheut van mijn studentenkot tijdens mijn Erasmustijd in Sevilla, we voelden ons dus helemaal thuis). Je kan bij BarroAzul terecht voor langlopende lessenreeksen voor alles wat met keramiek te maken heeft, maar ook als je op vakantie bent in Sevilla kan je een workshop meepikken. Ze bieden initiatie cursussen aan voor wie graag kennis wil maken met de draaischijf, maar ook workshops over verschillende soorten schildertechnieken van aardewerk.


Wij gingen voor the full pack en schreven ons in voor 4 sessies aan de draaischijf met Pilar, een workshop azulejo schilderen, en een workshop over de Spaanse cuerda seca techniek met Priscilla.



De eerste dag kwamen we nog een beetje onwennig en licht zenuwachtig de atelierruimte binnen, maar dat was nergens voor nodig, want Pilar nam ons meteen onder haar hoede. We werden meegenomen naar de achterkant van het atelier, waar 2 draaischijven al op ons stonden te wachten. Dit werd ons plekje voor de komende 4 dagen. We kregen eerst een korte introductie over Spaanse keramiek, en dan begon het echte werk.


We leerden hoe belangrijk het is om de klei goed te kneden voordat je ermee aan de slag gaat op de draaischijf, want er mogen geen luchtbellen in de klei zitten, daar gaat je aardewerk later in de oven van kapot. Ik had alle 4 de sessies kunnen gebruiken om te leren kneden, want dat alleen al is een techniek die je niet in 1-2-3 in je vingers hebt. Gelukkig was Paco er sneller mee weg en kreeg ik hulp van Pilar, anders zou er van klei draaien weinig in huis zijn gekomen...


Pilar toonde ons wat de beste lichaamshouding is aan de draaischijf, hoe je de klei moet centreren, hoe belangrijk het is om bij elke handeling steeds kleine beetjes water toe te voegen, en toen mochten we zelf aan de slag. Tot onze eigen verbazing eindigden we na de eerste sessie met iets dat toch al verdacht veel op een kommetje leek! Uiteraard dankzij de deskundige hulp van Pilar, die je met veel passie, geduld en de nodige humor meeneemt in de wereld van klei draaien.



In de namiddag stond de workshop azulejo beschilderen op het programma. We maakten kennis met verschillende traditionele technieken om aardewerk te beschilderen, en kozen een ontwerp uit in Andalusische stijl om onze azulejo mee te versieren. Ook dit was weer veel moeilijker dan het eruit ziet! Petje af voor de artiesten in de ateliers die de collecties aardewerk voor onze webhop volledig met de hand beschilderen, want dit is echt een kunst!



We eindigden onze eerste dag moe maar voldaan, en met heel veel zin in wat de volgende dagen nog zou komen, want onze eerste ervaring met klei smaakte naar meer. De volgende dagen gingen we elke dag terug naar BarroAzul voor een nieuwe sessie met Pilar aan de draaischijf, elke dag met een beetje meer vertrouwen en al iets meer gevoel in de vingers. We leerden de klei optrekken tot een kubus, en voorzichtig vorm geven. We leerden vooral ook hoe moeilijk dit is en hoeveel oefening je nodig hebt om dit tot een goed einde te brengen, en hoe gemakkelijk het is om een stuk volledig te laten mislukken. Maar ook hoe rustgevend het is om je volledig te focussen op het ritme van de draaischijf, handen in de klei, en de wereld rondom even te vergeten. Wat een leuke ervaring!


Op de laatste dag hadden we elk toch een kleine verzameling aan objecten gedraaid, waar we best fier op waren! Jammer genoeg is 4 dagen te kort om je werk ook effectief volledig te kunnen afwerken, want de gedraaide objecten moeten eerst uitdrogen voordat je ze vervolgens kan afdraaien (d.w.z. de klei die lederhard is geworden afwerken op de draaischijf met een mesje, zodat het object z'n uiteindelijke vorm krijgt), om dan voor een eerste keer in de oven gebakken te kunnen worden, en dán pas kan je je stukken glazuren. Een heel proces dus, waar wij nu helaas geen tijd voor hadden, maar waarvoor we graag later nog eens terug gaan.



Er stond nog een laatste workshop op het programma, de cuerda seca techniek, waar Priscilla ons gepassioneerd alles over wist te vertellen. Cuerda seca is een Spaanse techniek om aardewerk te decoreren, waarbij je eerst een tekening maakt met een vetstof (in ons geval was dit grafiet van een doodgewoon potlood), waardoor je nadien de tekening kan inkleuren zonder dat de verschillende kleuren door elkaar gaan lopen. We hadden vooraf ons huiswerk al gemaakt en een ontwerp getekend, dat we tijdens de workshop mochten omzetten naar onze eigen azulejo met cuerda seca. Een vaste hand en een stevige portie geduld zijn ook hier weer essentieel voor een mooi resultaat. Onze azulejos gingen de oven in, en konden we de volgende ochtend afhalen om mee naar huis te nemen. Een mooi aandenken aan onze keramiek workshop!


Na 4 leerrijke dagen bij BarroAzul is ons respect voor de ceramisten die ons prachtige aardewerk maken alleen nog maar groter geworden. Keramiek is een kunst, en in Spanje ook een oude traditie, en wij zijn trots om dit in onze webshop met jullie te kunnen delen. We zijn ook heel blij dat we zelf voor een paar dagen in de huid van een (beginnende) ceramist zijn gekropen, en het is een ervaring die we heel warm kunnen aanbevelen als je van Spaans aardewerk houdt en ooit eens op vakantie bent in Sevilla.


Wil jij na het lezen van onze ervaring ook graag op keramiek cursus bij BarroAzul?

Hier vind je alle info over de workshops die zij aanbieden. Je kan workshops volgen in het Spaans of in het Engels.



182 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page