top of page

Recept: Salmorejo Cordobés

Met 38 graden in het vooruitzicht, kunnen wij ons geen beter moment inbeelden om het recept van salmorejo met jullie te delen. Salmorejo is een koude tomatensoep - of eigenlijk meer een crème dan een soep - die heerlijk smaakt wanneer de temperaturen de hoogte in schieten. Niet te verwarren met Gazpacho andaluz: salmorejo is dikker van textuur en bevat geen paprika en komkommer zoals gazpacho (het recept voor gazpacho deelden we al eens eerder op deze blog).


Salmorejo is een typisch gerecht uit Córdoba, en het recept is heel eenvoudig en ook geen geheim: je kan het nl. terug vinden op de muur van de Calleja del Salmorejo Cordobés, een steegje in het oude centrum van Córdoba dat vernoemd werd naar dit gerecht. Wij volgden dit traditionele recept.



Ingrediënten:

  • 1kg rijpe tomaten

  • 200g wit brood

  • 100g Virgen Extra olijfolie van goede kwaliteit

  • 1 teentje look

  • 5g zout (in het muurrecept staat 10g maar dat vinden wij te veel)

  • Een hardgekookt ei

  • Stukjes jamón ibérico




Het recept:


Was de tomaten en pureer ze met een staafmixer of in een Thermomix. Vervolgens zeef je de gemixte tomaten om de velletjes en pitjes eruit te halen. Snijd het brood in stukjes en doe deze in de kom met gemixte tomaten, laat het brood 5 min. in de kom liggen zodat het doordrenkt wordt van het tomatensap. Voeg de olijfolie, het teentje look en een snuif zout toe en mix opnieuw tot je een smeuïge crème hebt.


Zet de salmorejo in de koelkast en serveer als hij goed koud is. Serveer de salmorejo in een mooi Spaans soepkommetje, en decoreer met stukjes hardgekookt ei en Spaanse ham. Smakelijk!







1.039 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page