top of page

Recept: Paella Valenciana

Bijgewerkt op: 6 nov. 2021

20 september 2021 is het Wereld Paella Dag, en dat kunnen we natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan! Vandaag delen we met jullie graag ons recept voor Paella Valenciana, hét stergerecht uit de streek van Valencia.


Eerder dit jaar hadden wij ook het genoegen om het natuurpark Albufera te bezoeken, de bakermat van de paella in Spanje. Albufera is een groot zoetwatermeer en beschermd natuurgebied ten Zuiden van de stad Valencia. Rondom deze lagune liggen de bekende rijstvelden van Valencia, waar de paellarijst geteeld wordt. In de dorpjes rond Albufera kan je de echte Paella Valenciana in z'n volle glorie proeven! Zeker een bezoek waard als je in de buurt van Valencia bent.


Eén probleem: als je de echte Paella Valenciana eenmaal geproefd hebt, kan je niet meer zonder. Ik ga hier niet beweren dat ons recept kan concurreren met de paella die we in Albufera aten (het is niet voor niets de bakermat van de Paella Valenciana), maar als je thuis trek krijgt, kan dit recept zoals Paco het leerde maken in Spanje zeker soelaas bieden...


Ingrediënten voor 4 personen:


Recept Paella Valenciana
 • 100g rijst per persoon (arroz bomba)

 • 1 hoevekip

 • 1/2 konijn

 • 200g snijbonen

 • Een handvol garrafó (witte bonen uit Valencia)

 • 3 tomaten

 • 2 teentjes look

 • 2 theelepels paprikapoeder (pimentón dulce)

 • 1 theelepel Preparado de Paella (kleurstof)

 • 4 draadjes saffraan

 • 2 takjes rozemarijn

 • 100cl olijfolie

 • Water

 • Zout
Het recept:


Als je gedroogde garrafó gebruikt (witte bonen uit Valencia), laat deze dan vooraf 24u weken in water. Was alle groenten, snijd de snijbonen in stukken, rasp de tomaten. Snijd het vlees in stukken en kruid met een snuif zout.


Verwarm de olijfolie in een paellapan, zorg ervoor dat deze volledig horizontaal staat. Voeg de stukken kip en konijn toe, en bak ze krokant. Tip: leg de kip in het midden van de pan en konijn aan de zijkanten, de kip heeft immers meer warmte nodig. Vervolgens voeg je de snijbonen en garrafó toe en laat 5 min. mee garen. Daarna doe je het vlees en de groenten aan de kant van de pan, zodat je in het midden de look kan stoven. Voeg 2 theelepels paprikapoeder en de saffraandraadjes toe, terwijl je ervoor zorgt dat deze zeker niet aanbrandt! Voeg meteen ook de geraspte tomaat toe, het vocht van de tomaat voorkomt dat de kruiden kunnen aanbranden. Als het tomatenvocht weg gekookt is, meng je alle ingrediënten in de pan en voeg je (koud) water toe.


De hoeveelheid water die je nodig hebt is een lastige evenwichtsoefening. De regel stelt dat je evenveel water als rijst nodig hebt om de rijst te garen, dus voor 400g rijst is er 400ml water nodig. Maar omdat je bij een Paella Valenciana de bouillon eerst ín de paellapan bereidt en er voor je de rijst toevoegt nog heel wat water zal verdampen, moet je in het begin meer water toevoegen. Daarom voegt Paco water toe tot net boven de klinknagels van de handvaten aan de paellapan.


Voeg tegelijk met het water ook de Preparado de Paella (kleurstof) toe. Laat het geheel koken gedurende +/- 20-30 minuten op een middelhoog vuur. Na een kwartier proef je even van de bouillon en kan je desgewenst wat extra zout toevoegen. Voeg na een kwartier ook de takjes rozemarijn toe. Laat nog 15min koken en haal de takjes rozemarijn weer uit de pan.


Na dit half uurtje zal de bouillon in de paellapan voor een deel verdampt zijn. Als deze gezakt is tot +/- 1 cm ónder de klinknagels van de handvaten van de pan, is het het moment om de rijst toe te voegen. Verdeel de rijst over de gehele pan en zet het vuur nu op maximum gedurende 6 minuten. Na 6 minuten mag het vuur weer iets lager en kook je nog 10 minuten verder op een middelhoog vuur. Voor diegenen die graag socarrat op de boden van de pan hebben, mag dit de laatste 2 minuten weer op een hoog vuur zijn.


Zet het vuur uit en laat de paella 3-5 minuten rusten alvorens te serveren op mooi Spaans servies. Smakelijk!


414 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page