top of page

Ontdek de kleuren van Spanje: Villajoyosa

Bijgewerkt op: 7 jul. 2022

Wij bedachten dat het misschien wel leuk is om tijdens de zomermaanden af en toe een blog te schrijven waarin we onze tips delen voor verschillende Spaanse vakantiebestemmingen. Paco is natuurlijk een Spanjaard, en zelf woonde ik (Lien) alles bij elkaar ook meer dan een jaar in Spanje. Samen trekken we er graag op uit om nieuwe plekjes in ons geliefde Spanje te ontdekken.


Wij doen niets liever dan onze passie voor Spanje met jullie te delen: meestal in de vorm van ons kleurrijk Spaans aardewerk waarmee je ook echt een stukje Spanje naar jou thuis haalt, vaak ook in de vorm van Paco's Spaanse recepten die je ook in deze blog kan terug vinden, en deze zomer delen we dus ook graag vakantietips over onze favoriete bestemmingen!


Villajoyosa
De gekleurde vissershuisjes van Villajoyosa

Villajoyosa: een kleurrijke parel aan de Costa Blanca


De bestemming voor onze 1ste blog in deze reeks in voor de hand liggend: toen ik Paco leerde kennen, woonden en werkten we beiden in de toeristische sector aan de Costa Blanca. Een deel van Paco's familie woont er nog steeds, dus het is een streek waar we vaak en graag naar terug keren.


Villajoyosa, het vrolijke dorp


Eén van onze favoriete plaatsen aan de Costa Blanca is Villajoyosa (of ook La Vila Joiosa), niet het minst omdat het dorpje zo kleurrijk is (hallo Muchos Colores!). Villajoyosa betekent ook letterlijk "het vrolijke dorp", en geloof mij als ik je zeg dat het dorp deze naam inderdaad niet gestolen heeft!


Het oude centrum van het dorp, gelegen tussen de rivier en het strand, bestaat uit een wirwar van kleine steegjes waar de vissershuisjes elk in een ander - en allemaal even vrolijk - kleurtje zijn geschilderd. Dwaal door de koelte van de kleurrijke straatjes en geniet! Soms wordt de rust verstoord door geblaf van een hond of iemand die net te luid meezingt met de Spaanse radio door het open raam (maar dat is net leuk, toch?)


Bezoek de markthal van Villajoyosa


Na je wandeling door het dorp kan je je nestelen op het lange en aangename zandstrand van het dorp, dat doorgaans vrij rustig is, zélfs in het hoogseizoen. Op de mooie boulevard naast het strand zijn er genoeg bars en restaurantjes om je honger en dorst te stillen, maar wat wij nóg fijner vinden is door wandelen naar de overdekte markthal van Villajoyosa, op nog geen 10 minuutjes stappen.


Zorg dat je dit bezoek in de voormiddag plant, want de markthal is open van 7u30 tot 14u. Binnen vind je een ruim aanbod aan verse groenten, fruit, vlees, vis, schaal- & schelpdieren, versgebakken brood en zoetigheden bij de bakker, frutos secos, en nog meer Spaanse lekkernijen. Onze tip: koop een dozijn verse gamba's bij een viskraam, en neem vervolgens plaats op het terras voor de markthal (Mercat). Hier overhandig je je gamba's aan ober Domingo en je krijgt ze heerlijk bereid a la plancha weer terug. In ruil moet je natuurlijk ook wel een (of meerdere) drankjes bestellen, maar je had toch net dorst, niet?


Ons favoriete strand: Playa El Torres


Als je dan toch in Villajoyosa bent, geven we jullie meteen ook ons favoriete strandje mee als tip: Playa El Torres ligt verscholen in een lieflijk klein baaitje, omgeven door heerlijke eucalyptus- en andere schaduwbomen. Sinds de komst van de gelijknamige camping Torres en de bouw van een aantal vakantieappartementen heb je het strandje niet meer voor jou alleen zoals vroeger wel het geval was, maar het heeft zeker zijn charme nog niet verloren.


Het strand is een mix van zand, kiezels en stenen, en soms zijn er ook delen bedekt met algen. Maar laat dat jou niet tegenhouden, want volgens ons is dit kleine strand een waar paradijs. Het water is kristalhelder en felblauw, en je hoeft niet zoals in Benidorm eerst honderden meters de zee in te lopen alvorens je heerlijk kan zwemmen.


Als je hier de dag doorbrengt kan je 's middags ook prima lunchen bij restaurant El Trebol aan de camping. Een tip: in het weekend wordt het hier vaak erg druk en is reserveren aanbevolen. Als je paella wilt kan je dit bij jouw reservatie ook doorgeven en wordt de bereiding van de paella al vooraf in gang gezet zodat je niet te lang moet wachten.


De Costa Blanca heeft uiteraard nog veel meer te bieden, maar voor deze blog lijkt dit mij alvast voldoende om een paar mooie momenten te kunnen beleven in Villajoyosa!


Ben je terug uit vakantie en mis je Spanje en de levendige kleuren? Met ons kleurrijk handbeschilderd Spaans aardewerk haal je een stukje van Spanje naar jouw eigen tuin, keuken of terras, en geniet je thuis nog verder van die heerlijke Spaanse vakantiesfeer!


Onze tips voor Villajoyosa op een rijtje:

  1. Dwaal door de kleurrijke straatjes van de Casco Antiguo

  2. Bezoek de Mercat Central (Carrer Canalejas, 03570 La Vila Joiosa)

  3. Koop verse gamba's en laat ze bereiden terwijl je een heerlijk glaasje drinkt op het terras voor de markthal

  4. Ga dagje naar het strand op Playa El Torres en lunch bij Restaurante El Trebol337 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page